Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η μεταγραφή της χρονιάς !

 
  Ορισμένες, ψύχραιμες θέλω να ελπίζω, σκέψεις με αφορμή την ανακοίνωση της ενσωμάτωσης της βασικής ομάδας συντελεστών του περιοδικού Unfollow στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», της "ευρύτερης" ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη :
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία αυτή συνοδεύεται από συμφωνίες απόλυτης ανεξαρτησίας των συνεργατών του Unfollow, όχι μόνο στη μορφή (ξεχωριστό ένθετο) αλλά κυρίως στο περιεχόμενο. Είναι το μοντέλο, που εφαρμόσθηκε στη συνεργασία του «Ιού» με την Ελευθεροτυπία του Τεγόπουλου. Παρόλο που ο «Ιός» έσωσε πολλές φορές την τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας, δεν έλειψαν οι ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις, που η έρευνά τους κόπηκε στο τυπογραφείο. Οι ίδιοι οι συνεργάτες του δημοσιοποίησαν εκ των υστέρων τα κομμένα κείμενα – θυμάμαι πρόχειρα ένα για την Πετρόλα του Λάτση.
  Ο Μαρινάκης είναι σίγουρα πολύ πιο «δύσκολη» περίπτωση από τον Τεγόπουλο. Και λόγω προσωπικότητας και κυρίως επειδή φέρεται μπλεγμένος σε πλείστες όσες όχι και τόσο καθαρές ιστορίες. Στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται, σε συνθήκες στριμώγματος, να αγοράσει «κύρος» με οποιοδήποτε τίμημα. Συνεπώς, ακόμα κι’ αν βραχυπρόθεσμα αποδειχθεί κύριος στις δεσμεύσεις του, ακόμα κι’ αν δώσει καλά λεφτά (τα ίδια δεν έκανε και ο Κοσκωτάς στην εφημερίδα του, «24 Ώρες» νομίζω πως την έλεγαν, στις δύσκολες εποχές  ;), προοπτικά δεν πιστεύω ότι μια μαχητική – αποκαλυπτική δημοσιογραφία μπορεί να ασκηθεί αλά καρτ. Πιθανότατα λ.χ. θα είναι ευπρόσδεκτα τα κείμενα για τα πετρέλαια του Μελισσανίδη όχι όμως και για τα στημένα παιγνίδια του Ολυμπιακού.
  Η συνεργασία είναι ένα κλασικό deal στα σημερινά ασφυκτικά πλαίσια, που ορίζουν η δημοσιογραφική ανεργία, ο δυσμενέστατος συσχετισμός μεταξύ των δυνάμεων κεφαλαίου και εργασίας σε βάρος της δεύτερης και κυρίως ο μαφιόζικος καπιταλισμός της κρίσης. Γι’ αυτό και είναι αναπόφευκτα ετεροβαρές. Συνεπώς δεν ταιριάζει ούτε «ιερή αγανάκτηση» σε βάρος των συνεργατών του Unfollow (ο αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω !) αλλά ούτε και οι εύκολες αντεπιθέσεις ορισμένων απολογητών σε βάρος των «οικόσιτων» (πόσοι αλήθεια από όσους/ες διατηρούν επαγγελματική σχέση με τον «ευρύτερο» ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, με την πολιτική του αλλά ταυτόχρονα αγωνιούν και για την επιβίωσή τους !).  
  Προσωπικά θεωρώ πως οι συνεργάτες του Unfollow θα κληθούν, συντομότερα ίσως απ’ ό,τι σήμερα φαντάζονται, να τοποθετήσουν οι ίδιοι τον πήχυ της επαγγελματικής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Τους εύχομαι να είναι ψηλά !

 



 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου